شیرهای IAC استپری
موتورهای استپر در دو نوع آهنربای دائمی (Permanent Magnet) و رلوکتانس متغیر (Variable Reluctance) وجود دارند
اگر هیچ برچسبی روی موتور وجود نداشته باشد، معمولاً میتوان این دو نوع را با دست و بدون اعمال برق از یکدیگر تشخیص داد:
- موتورهای آهنربای دائمی هنگام چرخاندن روتور با انگشت، احساس پله کردن ایجاد میکنند.
- موتورهای رلوکتانس متغیر تقریباً بدون اصطکاک و آزادانه میچرخند (البته ممکن است مقدار کمی دندانهدار شدن به دلیل مغناطیس باقیمانده در روتور مشاهده شود).
همچنین میتوان این دو نوع را با اهممتر نیز تشخیص داد:
- موتورهای رلوکتانس متغیر معمولاً دارای سه یا چهار سیمپیچ با یک نقطه بازگشت مشترک هستند.
- موتورهای آهنربای دائمی معمولاً دارای دو سیمپیچ مستقل (با یا بدون مرکز انشعاب) هستند.
- سیمپیچهای دارای مرکز انشعاب در موتورهای تکقطبی (Unipolar) استفاده میشوند.
انواع استپرهای مورد استفاده در سیستمهای IAC فابریک
- در بیشتر خودروهای داخلی از موتورهای استپر دو قطبی (Bipolar Stepper Motor) استفاده میشود.
- در برخی از موتورهای تویوتا و میتسوبیشی از موتورهای استپر تکقطبی (Unipolar Stepper Motor) استفاده میشود.
هر دو نوع توسط DKefi قابل راهاندازی هستند.

در هر دو نوع موتور آهنربای دائمی و رلوکتانس متغیر، اگر فقط یک سیمپیچ از موتور فعال شود، روتور در یک زاویه ثابت قفل شده و در آن موقعیت باقی میماند تا زمانی که گشتاور وارد شده از مقدار گشتاور نگهدارنده موتور (Holding Torque) بیشتر شود. در این حالت، روتور شروع به چرخش میکند و سعی میکند در نقاط تعادل بعدی خود را تثبیت کند.
نحوه سیمکشی موتورهای استپر
- موتورهای تکقطبی (Unipolar) که ۵ یا ۶ سیم دارند، به گونهای سیمکشی میشوند که هر دو سیمپیچ دارای یک مرکز انشعاب مشترک هستند. در این حالت، معمولاً مرکز انشعاب به ولتاژ مثبت متصل شده و دو سر هر سیمپیچ بهصورت متناوب به زمین متصل میشوند تا میدان مغناطیسی ایجاد شده در سیمپیچ معکوس شود. برای اتصال این مدل از استپر نیازی به اتصال سیم وسط نیست.
- موتورهای دو قطبی (Bipolar) معمولاً دارای ۴ سیم هستند که هر دو سیمپیچ کاملاً مستقل و بدون مرکز انشعاب هستند.
موتورهای استپر دو قطبی که در سیستمهای IAC خودروها استفاده میشوند، رایجترین نوع موتورهای استپر هستند. در این نوع موتور، اگر یک سیمپیچ را فعال کنید، روتور در راستای آن سیمپیچ قفل میشود. اگر سیمپیچ دوم را فعال کنید، روتور کمی میچرخد تا بین دو سیمپیچ قرار گیرد. سپس، اگر سیمپیچ اول را خاموش کنید، روتور باز هم کمی میچرخد تا با سیمپیچ دوم همراستا شود. حال، اگر دوباره سیمپیچ اول را این بار با پلاریته معکوس فعال کنید، روتور دوباره کمی بیشتر میچرخد و این روند ادامه پیدا میکند.
DKefi پالسها را در یک توالی مشخص به چهار سیم موتور اعمال میکند تا حرکت چرخشی ایجاد شود. تغییر پلاریته این پالسها میتواند باعث چرخش موتور در جهت مخالف شود. برای اتصال به استپرهای خودروها داخلی ABCD سوکت را به ABCD سوکت استپر متطل کنید.
نکته: در حالت کلی خروجی های A و D برای راه اندازی یک کویل استپر و خروجی های B و C برای راه اندازی سیمپیچ دیگر استپر موتور است. بنابراین با یک مولتی متر ساده میتوان دو سیم پیچ استپر را تشخیص داد و خروجی ها را به شکل رندم به آن وصل کن. در صورتی که درست متصل شود در Test Mode استپر به جهت درست کار میکند در غیر اینصورت برعکس حرکت خواهد کرد.
نکته مهم:
هیچ موتور استپری با کمتر از ۴ سیم وجود ندارد. اگر شیر IAC شما دارای ۲ یا ۳ سیم است، احتمالاً از نوع PWM (کنترل پهنای پالس) است که در ادامه توضیح داده میشود.